zondag 16 mei 2010

Monumenten deel 7: Moerenpoort


De Moerenpoort of Moerentoren is een stadspoort in Tongeren.
MoerenpoortDe Moerenpoort is de enige nog overblijvende stadspoort van de middeleeuwse omwalling die gebouwd werd tussen 1241 en 1290. De stadspoort zelf werd gebouwd tussen 1257 en 1264 op de restanten van de Romeinse omwalling uit de tweede eeuw na Chr. In 1344 werd Engelbert III van der Marck prins-bisschop van Luik, zijn aantreden zorgde voor grote spanningen doorheen het ganse prinsbisdom en in 1347 werd de Moerenpoort verwoest bij een aanval van de soldaten van de vorige prins-bisschop van Luik Adolf II van der Marck. In 1379 werd de heropbouw van de Moerenpoort aangevat.
Voor de fundamenten en de basis van de stadspoort gebruikte men als grondstof de vuursteen afkomstig van de Romeinse muur, om de basis extra steun en stabiliteit te geven werd het geheel afgewerkt met stevige arduinen blokken. De kern van het bovenste gedeelte werd op dezelfde wijze opgebouwd, voor de gevelbekleding koos men voor meer poreuze mergel, hierdoor zijn de vele mortierinslagen nog duidelijk zichtbaar. Opvallend is het verschil van de gevel intra muros en extra muros. Aan de zijde van het stadscentrum heeft de doorgang een rondboog, typerend voor de romaanse stijl. Aan de andere zijde heeft de doorgang een spitsboog, typerend voor de gotische stijl. Aan deze zijde bevindt zich op de tweede verdieping ook een 'zwevend deurtje'. De voorbouw ,waaraan men de houten poort aanhechtte om de doorgang af te sluiten, werd in 1673 door de Franse troepen verwoest. Dankzij een afspraak tussen de bewoners van het Sint-Catharina Begijnhof en de troepen bleef de Moerenpoort gevrijwaard van de Franse verwoestingen.
Vaak werden er plannen gemaakt om de poort volledig af te breken. Maar in 1892 werd ze, dankzij de Geschied- en Oudheidkundige Genootschap, gerestaureerd. Nadat de poort in 1958 nog een keer gerestaureerd was, werd ze omgebouwd tot wapenmuseum. Er bevinden zich drie kamers in de toren waar de bezoekers meer kunnen leren over het militaire verleden van Tongeren. Van op het platform op de toren heeft men een mooi zicht over de stad, het begijnhof en De Kevie.

Geen opmerkingen: